Historisch overzicht activiteiten:

1) Van 1 augustus tot en met 12 september 2009 was een tentoonstelling over de tram in Waterland in de bibliotheek van Purmerend.

2) In Voorschoten was in de lente weer een tentoonstelling over de NZH.

3) Vanaf 10 mei 2008 was in Museum Swaensteijn te Voorburg een expositie over de Hofpleinlijn en de Blauwe Tram.

4) Vanaf 31 augustus 2007 was in het Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1 te Zandvoort een tentoonstelling ingericht ter herinnering aan het feit dat de tramlijn Amsterdam-Zandvoort 50 jaar geleden werd opgeheven.

5) Van vrijdag 10 februari tot en met zondag 2 april 2006 was op verzoek van de stichting Historisch Museum Voorschoten in het Ambachts- en Baljuwhuis te Voorschoten, een expositie ingericht met als titel: "De Blauwe Tram terug in Voorschoten".

6) Op 17 september 2005 was het genootschap vertegenwoordigd op de jaarlijkse manifestatie “Leidschendam/Voorburg Leeft”, waarbij instellingen op cultureel en maatschappelijk gebied zich presenteren. Een oud-personeelslid van de NZH kwam ons die dag een hendel brengen waarmee in de remise Voorburg de bovenleidingspanning kon worden in- en uitgeschakeld.

7) In de maand maart van 2005 werd in het Katwijks Museum een expositie ingericht over de tramverbinding Leiden-Rijnsburg-Katwijk aan Zee, die gedurende drie maanden veel bezoekers heeft getrokken. Er was dan ook zowel in de regionale als in de landelijke pers de nodige aandacht aan besteed.
De opening werd verzorgd door de heer O. Hofkes, kleinzoon van één van de haltechefs van Katwijk aan Zee. Tot de topstukken van de tentoonstelling behoorde een kristallen inktpot gesierd met een massief zilveren dop, waarop de inscriptie van een gekroonde letter “J” en de tekst : “Aan P.Hofkes, haltechef Katwijk aan Zee”.
De heer P. Hofkes ontving in 1930 dit geschenk van Prinses Juliana als blijk van waardering voor de wijze waarop de prinses gedurende haar studie in Leiden van de Blauwe Tram gebruik had kunnen maken. Zij was toen tijdelijk woonachtig op de Boulevard in Katwijk aan Zee. Dit bijzondere voorwerp behoort inmiddels tot de topstukken van onze collectie: wij hebben het van de heer O.Hofkes ten geschenke gekregen!
Ten behoeve van medewerkers van musea uit de omtrek werden door het genootschap rondleidingen verzorgd. Tijdens het inrichten kwam een inwoonster van Katwijk twee nog ongebruikte uniformpetten van het ronde model brengen.

8) Begin 2003 was de stichting aanwezig in Museum Swaensteijn te Voorburg met een presentatie over de NZH in het algemeen en de lijn naar Scheveningen in het bijzonder.

9) Op zaterdag 9 november 2002, op de dag af precies 41 jaar geleden dat de "Blauwe Tram"-lijn Leiden-Den Haag werd opgeheven, gaf de stichting acte de présence in Leiden.
De stichting "Oud-Leiden" vierde haar eeuwfeest met een presentatie van instellingen uit de Leidse regio die zich bezighouden met de historie. Deze manifestatie werd gehouden in de Hooglandse kerk en trok duizenden bezoekers.
De presentatie van het "Historisch Genootschap" bestond uit een aantal wissellijsten met ondermeer foto's van de diverse "Blauwe Tram"-lijnen die hun beginpunt hadden in Leiden en een aantal schaalmodellen alsmede een tableau met een verscheidenheid aan emaille bordjes. In onze druk bezochte stand kon de bezoeker ook raamhangers, tegeltjes, boeken en ansichtkaarten kopen.