Een A500 (laag) met drie (!) B500'en vertrekgereed voor Scheveningen in de Haagse Rijnstraat voor het NS-station Staatsspoor, jaren '20.

Vaderdagweekeinde, 17 en 18 juni
Volgende halte, Openluchtmuseum Arnhem

In het Openluchtmuseum te Arnhem vindt in het weekeinde van Vaderdag, 17 en 18 juni, voor de derde maal het evenement "Volgende halte" plaats.

Lag in de voorgaande jaren het accent op Amsterdamse, Leidse en Haarlemse trams, dit jaar worden Haagse trams in het zonnetje gezet. Gasttrams zijn de "Gele Tram" I 58, de "Ombouwer" 77 en het aanhangrijtuig 779, alle van de HTM. Het intercommunaal vervoer wordt door de I 58 uit 1924 vertegenwoordigd. Deze “Gele Tram”, ook wel “Buitenlijner” genoemd, was bekend van de in 1961 opgeheven tramlijnen Den Haag-Wassenaar/Leiden en in 1963-‘65 door PCC’s vervangen exploitatie op de lijnen Den Haag-Voorburg/Delft. Het Haagse stadsvervoer van de jaren vijftig komt naar Arnhem in de vorm van de "Ombouwer" 77 en de zogenoemde "achterwagen" 779. De eigen 274 wordt voor deze gelegenheid verenigd met de 779 uit 1929. Op deze wijze keert een van de tramcombinaties terug zoals die onder andere op de tramlijnen 8, 9 en 14 tussen stad en strand waren te zien. De 77, oorspronkelijk een tram uit 1905, werd in de jaren vijftig verbouwd tot montagewagen maar is de afgelopen jaren teruggebracht in de schitterende staat van de jaren dertig van de vorige eeuw. Daartoe werd het rijtuig volledig gerestaureerd door de werkgroep Scheveningen van de Tramweg-Stichting. Evenals de voorgaande jaren staan, verspreid door het park, weer diverse museumbussen opgesteld. Met een aantal daarvan zullen ritten worden gemaakt. Ook zijn weer modeltrambanen te bewonderen en zijn stands van ideële, zoals het Historisch Genootschap en de Nieuwe Blauwe Tram, alsmede commerciële deelnemers opgesteld. In dit Vaderdagweekeinde zullen de kinderen niet worden vergeten. Diverse andere activiteiten rond het stads- en streekvervoer zijn namelijk voor hen bedoeld. Voor de toegang tot het museum geldt de reguliere toegangsprijs. Houders van een museumjaarkaart hebben vrij entree. Raadpleeg in ieder geval de site van het Openluchtmuseum te Arnhem.
Op woensdag 13 juli 2016 is in Haarlem de Stichting De Nieuwe Blauwe Tram opgericht. Deze stichting beoogt de reconstructie van een zogenoemd Tweelingstel van de voormalige Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij (NZH) mogelijk te maken. Dit type tram is in 1932 gebouwd en was bestemd voor de door de Bollenstreek lopende tramlijn Leiden-Haarlem. Omdat de gemeente Haarlem geen trams langer dan tien meter in de binnenstad duldde, werden twee trams van iets meer dan tien meter op een zogenoemd Jacobsdraaistel geplaatst waardoor toch een tram met een aanzienlijke lengte ontstond. Maar om te benadrukken dat het om twee rijtuigen ging, kregen ze aparte nummers. De A600-en hebben uiteindelijk dienst gedaan op het hele net. Dat bestreek het gebied van Schoten (Haarlem Noord / Soendaplein) tot en met Scheveningen. Omdat de A619/620 in 1949 de laatste tram was die van Leiden naar Haarlem en in 1961 de laatste tram was die van Leiden naar Den Haag en aansluitend de remiserit van Den Haag naar Voorburg reed, zal dit nummer worden toegekend aan de reconstructie.

Voor meer info:
info(a)denieuweblauwetram.nl
Facebook: De Nieuwe Blauwe Tram
St. De Nwe. Blauwe Tram

Op 17 september 1960 is Tweeling A619/620 op weg van Noordwijk naar Leiden. Foto L.J.P. Albers

Het interieur van de A619/620 is door L.J.P. Albers op 19 augustus 1961 in de remise Voorburg gefotografeerd


O P R O E P

Een groot aantal liefhebbers en souvenirjagers wist destijds, voorafgaande aan de sloop, gelukkig diverse tramzaken te bemachtigen.
De stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram is dan ook nog steeds op zoek naar al die "geredde" tramvoorwerpen, maar ook naar foto’s, documentatie en uniformstukken die betrekking hebben op de legendarische NZH.

Reacties worden gaarne ingewacht op telefoonnummer: 010 5215215.
of via ons emailadres: blauwetram.


Klik op de afbeelding(en) voor de echte "Blauwe Tram"-fluit.